Křehká vepřová pečeně v mléce

30.04.2013 17:24

Doba přípravy: 10 minut
Opékání: 16 minut

Vaření: 15 minut
Pečení: 90 minut

Ingredience

  •  600 g vepřové pečeně, s kostí či bez, nejlépe se silnější vrstvou tuku
  •  sůl a čerstvě mletý pepř
  •  500 ml mléka
  •  4 snítky čerstvého tymiánu
  •  2 stroužky česneku
  •  1 lžíce kukuřičného škrobu (maizeny)
  •  100 ml zakysané smetany
  •  opékané nebo šťouchané brambory k podávání

Postup

  1. Troubu předehřejte na 140 °C. Vepřovou pečeni řádně osolte a opepřete. Rozehřejte na sporáku hlubší kameninovou nebo litinovou pečicí nádobu, do které se maso vejde tak akorát. Vepřové do něj vložte a opékejte ho dohněda ze všech stran. Díky přirozené vrstvě tuku kolem pečeně by nemělo být potřeba přidávat olej. Přilijte mléko tak, aby bylo maso téměř potopené, přidejte tymián i česnek a přiveďte k varu. Když se mléko srazí, nevadí.
  2. Vložte do trouby a nepřikryté pečte asi 1,5h. Pokud se šťáva příliš rychle vypéká, přilijte mléko, občas maso přelévejte výpekem.
  3. Maso vyndejte na servírovací talíř. Na sporáku přiveďte šťávu zbylou v pekáčku k varu a svařte na polovinu. Přidejte škrob prošlehaný se zakysanou smetanou a míchejte do zhoustnutí; osolte a opepřete. Maso krájejte na plátky, přelévejte omáčkou a jezte s opékanými nebo šťouchanými bramborami.

Díky pomalému pečení v mléce bude maso neuvěřitelně křehké a šťavnaté. Navíc získáte úžasnou omáčku.