Hurmašice

21.03.2012 14:24
Bosna a Hercegovina

Těsto: 400 g hladké mouky, 100 g tuku, 200 g másla, 2 vejce, 2 žloutky, 3 lžíce kysané smetany, ¼ kypřícího prášku do pečiva

Sirup: 500 g krupicového cukru, 4 dl vody, 2-3 kolečka citrónu

Máslo a tuk utřeme, přidáme žloutky, vejce, kysanou smetanu a mouku s kypřícím práškem. Vypracujeme těsto, vytvoříme kuličky velikosti většího ořechu, zploštíme je na malém struhátku a klademe na vymazaný plech. V horké troubě upečeme při 220 °C do růžova. Mezitím svaříme cukr s vodou a citrónem na hustší sirup („na nitku“), vychladíme, vychladlým zalijeme horké hurmašice na plechu, přikryjeme druhým plechem a necháme sirup vsáknout. Podáváme vychladlé.

Název moučníku je odvozen od slova „hurma“ – datle.


Tvorba webových stránek zdarma Webnode